sín benbe.hu

Címlap Cikkek RhB Albumok Mozdonyok Atlasz Modellvasút Linkek

-----------------

Búcsúcsók

Stadler KISS emeletes motorvonat az első bevetésén a MÁV-START köelékében.

A MÁV-START 431 229 Szemere fotó

A MÁV-START 431 229 Szemeretelep megállóhelyen

A RailCargoHungaria / ÖBB 1 fotó

A RailCargoHungaria / ÖBB 1116 002 Szemeretelep megállóhelyen

(könyvjelző)

Ilyen matricázású Taurust sem fotóztam még, meglett. Remek. Normál esetben elmesélném, milyen úton vezettem ide, bemutatnám a vasútvonalat építő vállalkozásokat, mesélnék a vonatból látható fantasztikus tájról (milyen jól illik a szürke betonfalhoz a 100E busz kékje, persze jó lenne, ha sűrítenének rajta, amikor sok a turista), de ugye. Vírus van. Így a Búcsúcsók albumcím nem csak a Stadler KISS motorvonataira utaló szóvicc, hanem arra is, hogy a fotó a digitális oktatás első napján készült, vagyis amikor kézzelfoghatóvá vált a járványveszély Magyarországon. Hívhatjátok koronavírus-pániknak is, sokan nyilván meg is fogjátok tenni. A képalá abszurdját növelendő mégis elmesélem, hogy érkeztem ide és készítettem el egyetlen fotómat a START új emeletes motorvonatáról.

Szóval aznap tanítási szünet volt a gimnáziumban, ahol tanítok, hogy fölkészülhessünk az új oktatási kihívásokra. Az épületbe csak úgy mehettünk be, hogyha más a tanárinkban épp nem tartózkodott, ezért reggel édesanyámat bevittem dolgozni, hogy reggel hét előtt kipakolhassam a fakkokból a cuccokat (csak az osztályozóíveket hagytam ott) és lementhessem a rendszerből az összes szükséges fájlt, beleértve a végzősök még javításra váró érettségi dolgozatait is, majd este újra eljöttem, hogy sztornózzak néhány rossz helyre kitöltött számlát és újakat adjak le, egyszersmind hazavigyem édesanyámat munkából. Erre viszont várnom kellett egy kicsit, ami időt igyekeztem hasznosan eltölteni. Hát ezek a 100a vonali képek lettek belőle. A KISS előtt telefonált édesanyám, hogy kész van, úgyhogy a piros sorompóra tekintettel még azt lefotóztam, majd érte mentem (megnyugtatok minden aggódót: ez 100 m gurulást jelentett, nem várattam fölöslegesen).

Búcsú. Kijárási korlátozás. A rekordrövid album (12 kép, a Füleki szamárfül is 14 képes volt) utolsó képe a KISS, ami a mérnökök hazautazása miatt sokáig az utolsó lesz. Én pedig fölkészültem ezzel a mindenkitől távol készült képpel a vonatfotózástól való hosszú távolmaradásra is. Az iskolák bezárásának a célja, hogy minél kevesebb kontaktus legyen a családok között, hiszen a sulik, főleg a középsulik, igazán alkalmasak a különböző populációk összekotyvasztására. A diákok számára óriási teher elszakítva lenni a barátaiktól, a már eltervezett programoktól, amik 16 évesen a világ legfontosabb dolgai. És joggal. A szívem szakad meg értük, mi mindent veszítenek emiatt. Két hét dublini nyelvtanfolyamot, az első fesztiválokat, és közös Big Mac-ezéseket. De mindennek megvan az értelme, mert így életeket lehet megmenteni, felelősen, szabályozottan lehet a járványhelyzetet kezelni, ami jót fog tenni a gazdaságnak is. Minél kisebb problémákkal tudjuk le a járványt, annál nagyobb lesz a piacok bizalma az országban és annál gyorsabban tér vissza a pénz a körforgásba, a vásrlói vagy felhasználói kereslet a piacra. Nagy aggodalommal figyelem az Egyesült Államokbeli eseményeket, mivel az erőszakos újranyitás valójában nem hozza a gazdaság fellendülését: a bizalmatlan tőke és vásárló nem tér be a boltba olyan dolgokat finanszírozni, ami nem feltétlenül szükséges, így ahol túl korán indulnak újra, csalódni fognak; ahol viszont már letört járvánnyal, áldozatokat felelősen hozva, de jókor újranyitva kezdenek a gazdaság indításába, ott az optimizmus komoly pénzforgalomban lesz mérhető.

Mást ne mondjak, mi is oda megyünk majd először külföldre vonatot fotózni, ami az egyik legkedvesebb elfoglaltságunk, ahol a legjobban kezelik és kezelték a járványt.

A MÁV-START 432 255 Szemere fotó

A MÁV-START 432 255 Szemeretelep megállóhelyen

A MÁV-START 630 151 Szemere fotó

A MÁV-START 630 151 Szemeretelep megállóhelyen

A MÁV-START 432 243 Szemere fotó

A MÁV-START 432 243 Szemeretelep megállóhelyen

A MÁV-START 431 240 gépmene fotó

A MÁV-START 431 240 gépmenetben Szemeretelep megállóhelyen

A MÁV-START 480 012 pályasz fotó

A MÁV-START 480 012 pályaszámú Ha nagy leszek, vasutas leszek TRAXX Szemeretelep megállóhelyen

A MÁV-START 431 115 Szemere fotó

A MÁV-START 431 115 Szemeretelep megállóhelyen

(könyvjelző)

Szóval kifotóztam magam, meglett a KISS, és ezzel elég muníciót gyűjtöttem, hogy szükség esetén hónapokig kibírjam szabadidős tevékenység nélkül. Ekkor ugyanis még semmit nem tudtunk a koronavírus magyarországi terjedéséről, úgyhogy három héten át semmi mást nem csináltam, mint dolgoztam otthonról, és kéthetente háromszor elmentem boltba. Azóta is kapok rengeteg kritikát, hogy miért tettem így. A válasz nagyon egyszerű: mert megtehettem. Otthonról dolgozom, egyébként sem keveset. Semmi okom nem volt másokat potenciálisan veszélybe sodorni azzal, hogy elhagyom a lakásomat. És ezt persze nyíltan elvárom mindenki mástól is, aki megteheti.

Ehhez képest sokan annak hallatára, hogy az egyetem nem tart katalógust, elkezdték körbevonatozni az országot, kalauzokkal, munkából hazatérő, home office-ba vonulni nem tudó dolgozókkal teli vonatokon. Szerintem ez felelőtlen, és tönkreteszi azt az erőfeszítést, amit mi tanárok és a diákjaink tesznek, amikor otthon maradnak, bár a laza kijárási korlátozási szabályok miatt persze mindent _is_ lehetne csinálni. De büszkén árulhatom el osztályfőnökként, hogy a diákjaim komolyan veszik a rájuk rótt feladatot. És persze szokásuk szerint nagyszerűek.

Ma már persze tudjuk, hogy Magyarország helyesen kezelte a koronavírus-járványt, amit a képek készültekor még semmi esély nem volt tudni. Azóta megtudtuk. És akkor újra lehet felelős döntéseket hozni. Például a saját tulajdonú gépjárművel nyilván bárki elmehet vonatot fotózni, ha olyan helyen száll ki, ahol tutira senki nincs a közelben, nehogy valaki elterjessze az egyébként elzárt és a vírusnak nem kitett populációkban is.

A MÁV-START 630 143 Szemere fotó

A MÁV-START 630 143 Szemeretelep megállóhelyen

(könyvjelző)

Hosszú derekú Gigant üres konténervonattal. Kérlek értsd meg, hogy amiről írok, nem üres duma: mindannyiunk számára fontos az üzenet. Az önmegtartóztatás erény, de itt most tényleg életeket és erősebb gazdaságot jelenthet. Tudod, kit szeretnék, ha megtisztelnél ezzel? A diákjaimat.

És igen, mehetsz vonatot fotózni a kormányrendelet szerint, feltéve, hogy ezt másokkal való találkozás nélkül teszed meg. Vagy munkaként. Tudtad, hogy nekem a vonatfotózás a munkám? Rengeteg helyre adok el vonatos képeket.

A MÁV-START 432 251 Szemere fotó

A MÁV-START 432 251 Szemeretelep megállóhelyen

A MÁV-START 432 144 Szemere fotó

A MÁV-START 432 144 Szemeretelep megállóhelyen

A MÁV-START 815 007 pályasz fotó

A MÁV-START 815 007 pályaszámú Stadler KISS emeletes motorvonat Szemeretelep megállóhelyen

(könyvjelző)

Köszönöm a figyelmedet! Kérlek, maradj a benbe.hu-n!

Keress a címkék közöttg

Hasonló képek:

V43 2263432 260431 1116 1116 013

Helyszínek:

Mozdonysorozatok:

432 1116 480 431 815

 

Régi és új albumok:

AninaBezárt GovoraTREZ és TEZ150 éves a MÁVMDmot tavasszal

Albumok Mozdonyok Atlasz RhB Cikkek Toolbox

-----------------

Copyright Takács Bence és társai, 2005-2023. A honlapon található fényképek felhasználási jogaival kapcsolatban l. az Impresszumot!

Címlap Cikkek Mozdonyok Atlasz Modellvasút Linkek