< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút Mk48 2022 a Nyugati-főcsatorna hídján a napnyugta fényeiben

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2017:03:04 16:28:45

610 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
Kert kitérő Balatonfenyves GV 39 Mk 48 Kárpát-medencei kisvasút Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút Mk48 2022 a Nyugati-főcsatorna hídján a napnyugta fényeiben fotó

Balatonfenyves GV - Somogyszentpál
Imremajor - Csisztagyógyfürdő
Táskai elágazás - Táska

Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút

Mk48 2008

Megnyitás:1960-54.
Hossz:57 km
Építtető:MÁV
Villamosítás:-
Személyszállító vasút:MÁV-START ZRt.

A Balatonnagybereki Állami Gazdaság kezdeményezésére 1950. október 13-án kezdték meg a 760 mm nyomtávolságú gazdasági vasút pályájának lefektetését. A hálózatból ma a Balatonfenyves GV - Somogyszentpál szakasz üzemel, az Imremajor - Csisztagyógyfürdő szakasz felújítását 2020-ban megkezdték.

Cikk a vonalról
AtlaszFényképek

Hamarosan érkezik egy album egy téli fotóvonatozásról a kisvasúton, ahol kicsit részletesebben bemutatom a pályát és a járműveket. A vasúttörténetet taglaló cikk viszont az oldalt látható infódobozban megtalálható, ahol műholdképre vetített vonalhálózati térképet is találni, amely bemutatja a jelenlegi és a hajdani hálózatot is. Mivel az autópálya-felüljáró közvetlen közelében fekszik ez a csatornahíd is, így több fotózás is indult nagyjából innen, ezután pedig simán lehet a csatornaparton, fasor tövében billegő vonatot üldözni az üzemi úton. Imremajor előtt vigyázni kell, mert az útban, eléggé nehezen észrevehetően, fertőtlenítő folyadék megtartására alkalmas mélyedéseket építettek, ha akár ötvennel belehajt valaki, akkor totálkárra töri az autóját, érdemes óvatosan közelíteni! Imremajor (a volt Központi Főmajor) után, a Hunyadi akol-delta maradványán elforduló vonatot még lehet fotózni, utána a közút eltávolodik, és csak Pálmajornál, az átjárónál lehet újra utolérni a kisvonatot. Onnan Somogyszentpálra viszont csak Balatonfenyvesen keresztül lehet visszajutni, nem véletlenül jár tehát a vonat, kiszolgálva az apró hivatásforgalmat is.

Két alkalommal is, bár csak egy kocsis volt a vonat, Mk48-assal vontattak, aminek az oka lehet, hogy a nagyvasútról érkezett kisegítő mozdonyvezetőnek más gépre nincs típusa, illetve kényelmesebb is az Mk, mint a C50. Első ittjártamkor Csisztára három kék Bax-ból álló vonatot rángatott közel 40 km/h-val egy C50-es, a holland mintára teljesen vízszintes poldereken nincs is oka, hogy ilyen nagy mozdonnyal járjunk.

Új albumok:
Retró-hétvége 2020/1

 
RhB - Hauenstein - Jura

Napi vonatfotók


További friss képek Kisvasút Városi közlekedés Szlovákia

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2019. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum