< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

Himmelstreppe motorkocsi Hofstetten-Grünau és Mainburg között

(Mariazellerbahn)

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2013:12:27 15:42:41

906 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
207 Mainburg Hofstetten-Grünau Himmelstreppe Ausztria motorvonat kisvasút Mariazellerbahn Himmelstreppe Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

Himmelstreppe motorkocsi Hofstetten-Grünau és Mainburg között fotó

Mit is kell föladnia annak, aki a modern vonattal utazik, és emlékszik még a 1099-essel utazás élményére? Bizonyos szempontból a tájjal való kapcsolatot: a régi vonaton a nyitott ablakon arcodba vágott a meleg levegő a napon, vagy épp a jeges szél valamelyik árnyékos szurdokban a hegyipályán. Behallatszott a forgóvázak visszhangja a bevágásokban, a mozdony csatlórúdjai az alagutakban. A gyerekek és a videósok is végig az ablakban lógtak, nehogy lemaradjanak valamiről. A zárt ablakokon át ez nagyon nehéz: csönd van, állandó hőmérséklet, és mivel csak oldalra látsz, az épületek, alagútkapuk elsuhannak melletted, csak akkor látsz előre, amikor megfelelő ívben halad a vonat - ilyen azért szerencsére akad bőségesen. Mégis, idővel elő kerül a könyv, elmerülnek az emberek a beszélgetésben, ami nem baj, de közben lemaradnak a vasútról. Ezen már utazás az utazás, út A-ból B-be, nem pedig élmény.

Nem rázkódik úgy a kocsi, így nem kell különösebben aggódni a sör fölborulása miatt, igaz, a sörhöz nehéz hozzájutni, hiszen nincs büfékocsi a vonatban, és a jobb esetben kétperces laubenbachmühlei tartózkodás alatt nincs idő föltölteni a készleteket. Apukák készüljenek föl alaposan!

Lehet persze kompenzálni, de csak ha szombat-vasárnap utazik az ember: a nyári szezonban ugyanis két jobb megoldás is van a Himmelstreppénél: az Ötscherbär nosztalgiavonat, csupa macis és hagyományos barna kocsival, köztük talán a nosztalgia-szalonkocsival is, az élén egy jó öreg 1099-es villanygéppel , ez szeptember 27.-ig szombatonként közlekedik. A másik lehetőség a Himmelstreppék egyike által vontatott panorámakocsis vonat , ami még sokkal szerényebb, mint a Glacier-Express vagy a Bernina-Express, de a kezdeti kétkocsis menetek után mostmár három kocsit jelez a NÖVOG helyfoglalási rendszere. Jegyárat nem tudok mondani, mert már bejutni sem volt egyszerű (a saját oldaluk naptára rosszul tölti ki a dátummezőt, és meg kell cserélni kézzel a napot és a hónapot, hogy elfogadja), utána viszont nem enged helyet foglalni, mert nem első osztályú jegyet választottam - igaz, első osztályú jegy nincs is a lenyíló listában. Ha valaki több sikerrel járt, kérem írja meg a Facebookra ! (közben sikerült kipüfölnöm a rendszerből: a St. Pölten-Mariazell-St. Pölten útra a menetjegy teljes áron 33 euró, amihez ugyancsak 33 euró felár tartozik, ha az utat végig panorámakocsiban kívánod megtenni, tehát az első osztályú jegy laza kétszeresébe kerül a másodosztályúnak . Maga a jegy viszont nem vészesen drága osztrák mércével mérve, és egy útra akár meg is érheti kipróbálni a panorámakocsi élményét.) A panorámakocsik előnye, hogy sokkal jobb belőlük a kilátás a tájra, és az is, hogy menet közben lehet sört kapni, bár az ár még itt is kérdéses. Mindenesetre ki fogjuk próbálni.

Új albumok:
Terelés

 
Moszkva, Pétervár, egyebek

Napi vonatfotók


További friss képek

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2017. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum