< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

A Sihltal Zürich Uetliberg Bahn BDe 4/4 93 - Steiermarkbahn ET15 - 94 81 4481 015-7 Guggenbach Warthkogelsiedl és Übelbach Vormarkt között

(Übelbacherbahn)

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2020:06:29 07:56:11

261 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
Übelbach Übelbach Vormarkt 389 Murtalbahn motorkocsi StLB Ausztria Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

A Sihltal Zürich Uetliberg Bahn BDe 4/4 93 - Steiermarkbahn ET15 - 94 81 4481 015-7 Guggenbach Warthkogelsiedl és Übelbach Vormarkt között fotó

A Südbahnon fekvő Peggau-Deutschfeistritzből induló Übelbacherbahnon járunk. Ez egy Landesbahn, vagy HÉV, amely az StLB (Steiermarkische Landesbahn), majd ma az StB (Steiermarkbahn) üzemeltetésébe tartozik. A háttérben látszik az A9 Pyhrnautobahn, amely Grazot köti össze Linz-cel, illetve a szlovén határon fekvő Spielfeldet a német Passauval, St. Micahel-en és Selzthalon át. Az Übelbach völgye hamarosan véget ér, az autópálya itt már egyenesen bevezet a Gleinalmtunnelbe, amit matricával is csak plusz útdíj megfizetésével lehet igénybe venni (Mautstrecke). A helyiek viszont inkább vonatoznak, amit legtöbbször az StB Stadler GTW motorkocsijaival tudnak megtenni, ezekből azonban csak három van, és Peggau-Deutschfeistritz-i irányváltással bejárnak egészen Graz Hbf-ig, így a reggeli sűrítő vonatokhoz, amelyek S1-es S-Bahnokhoz csatlakoznak, elő kell venni a régi motorkocsit is.

Mivel ezt a HÉV-et a fővonalakkal egyező módon villamosították, bármilyen motorkocsi megfelel ide; amikor összetörtek két GTW-t egy elrontott waldsteini keresztnél, akkor 4024-es Talentek is jártak erre. Előtte pedig mindenféle régi osztrák jármű megfordult itt, még a Montafonerbahn nosztalgia-motorkocsija is személyvonatozott itt.

Ez a mostani segéderő már jóideje itt van, a GTW-törés előtt sokáig üzemképtelen is volt, de aztán újra szükség lett rá, és azóta is. Eredetileg a Sihltal-Zürich vonalon közlekedett (az ezzel összefonódó Ütlibergbahn más rendszerben volt villamosítva, ezért annak motorkocsijai oldalra helyezett áramszedővel közlekedtek, ez azonban mára a múlté), BDe 4/4 93 pályaszámmal, majd az StLB ET 15 pályaszámmal állt az Übelbachtalban forgalomba. A piros-narancs színek a mai napig a SZU vasúttársaságot idézik.

Új albumok:
Covid vegyes 2.

 
Behavazott vonatok Pestszentlőrincen

Napi vonatfotók


További friss képek Kisvasút Városi közlekedés Szlovákia

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2024. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum