< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

A CFF Viseu / Felsővisói Erdei Vasút név nélküli 764 469 pályaszámú gőzmozdonya Valea Scradei és Novat között

(Felsővisói Erdei Vasút)

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2018:07:26 10:28:33

300 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
Novat Valea Scradei 308 CFF gőzmozdonyok 764 469 gözmozdony kisvasút Románia borult nyílt vonal wedgie Kárpát-medencei kisvasút Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

A CFF Viseu / Felsővisói Erdei Vasút név nélküli 764 469 pályaszámú gőzmozdonya Valea Scradei és Novat között fotó

A Reșița gőzmozdonygyár

Resica gépgyár
A Resicza gépgyár
(a kép forrása: Wikimedia )

A XV. században alapított település több falu összeolvadásával jött létre. Első gyárai Oláh Resitza és Németh Reschitza közelében jöttek létre, utóbbi ismeretes Resiczabánya néven is. Az eredetileg is jelentős román népességgel bíró településen magyar, szász és zsidó kisebbség is élt.

A fémművesség 1771-re nyúlik vissza, amikor a boksánbányai huták kapacitása elégtelenné kezdett válni. Kezdetben az oravicabányai Bánáysz Igazgatóság felügyelete alá tartozott, majd 1855-ben a Birodalom romló gazdasági helyzetére tekintettel privatizálták és a cs. kir. szab. Osztrák Államvaspálya Társaság (K.u.K Oberprivillegierte Staatseisenbahn Gesellschaft, vagyis a hírhedt OÁT / St.E.G.) kezébe került. A legenda szerint még az Eiffel-toronyba is jutott a resicabányai acélból, ám erre nincs hiteles bizonyíték. A gépgyár a Második Világháború alatt természetesen fegyvereket, többek között légvédelmi lövegeket gyártott, majd tulajdonosa részben a Reich lett Hermann Göring vezetésével. Ez erősen korlátozta II. Károly román király önálló politikai manőverezéseit, de talán megágyazhatott a kiugrásnak.
Forrás

Ezen az autentikus vonaton a gőzöst egy duba, majd két régi személykocsi követi, csak a LED-mátrixok lelombozóak kicsit. A gép 1955-ös resicai gyártmány és már 1962 óta a Felsővisói Erdei Vasút kötelékében van. A kisvasút honlapján fenntartásból kivonva jelzéssel szerepel, örömteli, hogy mégis gőzben sikerült elkapnunk! De egyébként nem csak resicai jellegű gépek üzemelnek a kisvasúton, a honlap szerint még üzemképes például ez a Krauss-masina is 1921-ből. A legtöbb gép itt azonban Reșița, amik viszont nem csak Felsővisón, de például Moldovitában vagy több magyarországi erdei vasúton is közlekednek vagy közlekedtek. A MÁVAG-alapon készült mozdonyok tervei alapján Szászrégenben (Reghin, Románia) is készültek ilyen mozdonyok, ilyen például a kaszói Karácsony is. Néhány resicás kép:

Új albumok:
Retró-hétvége 2020/1

 
RhB - Hauenstein - Jura

Napi vonatfotók


További friss képek Kisvasút Városi közlekedés Szlovákia

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2020. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum