< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

A ŽSSK 812 028-3 Ipolyvisk és Ipolyság között

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2017:04:10 07:22:06

526 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
353 Ipolyvisk Vyškovce nad Ipžom Šahy Ipolyság 353 Vyškovce nad Ipžom Ipolyvisk Šahy Ipolyság 812 (ZSSK) 812 028 tükörkép víz folyó mellékvonal nyílt vonal napos ŽSSK motorkocsi Bézé Szlovákia Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

A ŽSSK 812 028-3 Ipolyvisk és Ipolyság között fotó

Az Ipoly folyó árteréből készíthető kép már régóta érdekelt, most végre összejött. A vasútvonal hangos a történelem viharaitól: Csatától Ipolyságig 1886-ban, onnan Balassagyarmatig 1891-ben adták át a vonalat. Végig dombvidéki, de Zalaba és Ipolyság között magyar nevezéktan szerint hegyvidéki, 18,5 ezrelék legnagybb emelkedésű a vonal. Itt vált át a Garam folyó völgyéből az Ipolyéba, a vízválasztó önmagában nem nagy dolog, de a háttérben kirajzolódó Börzsöny-hegységgel már megkapó látvány . Csata Bars megyei járásszékhely, Ipolyság Hont vármegye székhelye, Balassagyarmat Nógrád vármegye székhelye volt, így a vasút komoly összekötőszereppel bírt.

Ma pont ezt az összekötő szerepet nem tudja betölteni, hiszen Ipolyság állomás hosszú, végig a magyar határkerítés mentén vezető és a határállomásnál végetérő kihúzóvágánya ma már nem folytatódik Hont felé, nem éri el az így fejállomássá vált Drégelypalánkot, ahol így a Vác-Balassagyarmat vonatok nehezen érthető módon körbe kell járjanak. Ha a szlovák fél máshogy gondolkodna a vonatkilométerekről, mint a magyar, itt ma Párkány-Csata (szétválás - Léva) - Ipolyság - Hont - Balassagyarmat - Szécsény - Losonc vonatok járnának, Drégelypalánkon átszállással Vác felé. De a történelem nem így akarta.

A történelem rosszabb is lehetett volna: a vonal Csehszlovákiához csatolása érdekében 1919-ben milicisták elfoglalták Balassagyarmatot is, azonban a vasutasok, a helyőrség és a polgárok a Nagy Háború után összezuhant országban példátlan módon összefogtak és kiverték a területbitorlókat, így a várost megmentve Magyarországnak. 2005 óta viseli Balassagyarmat a Civitas Fortissima, a Legbátrabb Város dicső elnevezést.

Új albumok:
Gőzmozdonnyal Tapolcára

 
Ungvári Gyermekvasút

Napi vonatfotók


További friss képek

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2017. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum