< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

A Przewozy Regionalne EN71-026 Krakow Glówny állomáson

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2015:12:28 17:26:32

115 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
Krakow Glówny 1004 1003 1021 EU07 Lengyelország Kibel motorvonat wedgie Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

A Przewozy Regionalne EN71-026 Krakow Glówny állomáson fotó

A Tunel és Krakkó közötti pálya kacskaringós, nem túl gyors, de nem a domborzat miatt (2-3 méter mély bevágások a legkomolyabb földmunkák), hanem mert be kellett szorítani a pályát a huszadik század megnőtt települései közé, illetve elég jó helyi személyforgalmat is szerettek volna kialakítani. Krakkóban egy, még a katowiceinél is nagyobb bevásárlóközponttal nőtt össze az állomás, óriási parkolók is épültek a vasút fölé-alá-mellé. A peronok szépek, de a perontetők nem érnek sokat, és bár már egy éve készen kellene lennie a Zakopane felé közvetlen kihaladást lehetővé tevő felüljáróknak, még mindig nem jutottak be az oda induló személyvonatok a Főpályaudvarra és az IC-knek is körül kell járniuk Plaszowon.

A képen látható motorvonat a Przewozy Regionalne flottájába tartozik, korábban persze PKP-s volt, de azóta a regionális forgalmat kiszervezték a vajdaságok hatáskörébe. Korábbi élettörténete ezen az oldalon követhető le részletesen - röviden annyit, hogy EN57-757 pályaszámon 1970-ben látta meg a napvilágot és 1988-ban alakult át EN71-essé, vagyis egészült ki egy második motorkocsival, hogy jobban bírja a zakopanei vonal emelkedőit (a vonat két végén levő kocsik hajtás nélküli vezérlőkocsik).

Az eredeti EN57-esből 1412 darab készült, nagyjából három gyártási szériában (ez egy első szériás gép bordázott oldalfallal, a második szériás kocsik sima oldalfalúak, a harmadik szériások sima oldalfalú, döntött homloklemezű kivitelűek). Az EN71 átépítéseken kívül készült 20 darab gyári EN71-es is sima oldalfallal. A motorvonatok legnagyobb sebessége 110 km/h.

Új albumok:
Száznegyvenkettő

 
LÁEV: 100 év, meg egy kicsi

Napi vonatfotók


További friss képek Kisvasút Városi közlekedés Szlovákia

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2019. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum