benbe.hu képhivatkozott kép

470 010

MÁV

010 1047

Fölmatricázva: 2002.11.28.; Matricák leszedve: 2011.11.25.

A mozdony eredeti fényezése.

További képek

Forrás: http://www.railcolor.net/index.php?nav=1404943

Aranycsapat

010 470

Fölmatricázva: 2011.11.25.; Matricák leszedve: -

Begördült, és délutántól már részt is vesz Magyarország vasúti személyszállításában az Aranycsapat mozdonya, aminek érkezését jelentős médiaérdeklődés kíséretében várta Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, valamint a legendás csapat két tartalékja, Tóth II József és Várhidi Pál a Nyugati pályaudvar X-es vágánya mellett.

Az Aranycsapat kezdője: Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Budai László, Hidegkuti Nándor, Czibor Zoltán – Kocsis Sándor, Puskás Ferenc. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára ünnepi köszöntőjében a Királyi Váróban felidézte az ő 58 évvel ezelőtti november huszonötödikéjét, amikor 11 évesen egy faburkolatú rádión recsegett náluk otthon Szepesi György közvetítése a londoni 6–3-ról. „Azóta sok minden változott mind technikailag, mind a válogatottat tekintve, de az a büszkeség nem, ami ezt a sporteseményt egy nemzeti esemény rangjára emelte” – mondta el Fónagy. Emlékeztetett, 1953-ban 8 évvel voltunk a második világháború után, de már egy évvel a helsinki olimpia után is, s az olimpia, valamint a londoni 90 perc megmutatta, hogy milyen gyorsan talpra tudunk állni. „A szürke világba érkezett 6–3 lehetőséget adott arra, hogy ez a meggyötört ország kiegyenesítse derekát; a nemzeti elégtétel momentuma volt 12 játékos emberi és sportdiadala, a nemzeti büszkeség napja."

Meghatottsággal vette át a szót Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója, akinek egykori ifi labdarúgóként különösen is felemelő volt megszorítania az Aranycsapat tagjainak kezét. „Az ország máig hatóan büszke erre a nagyszerű csapatra, aminek üzenetét viszi majd” – fogalmazott Szarvas. (MNO)

További képek

Forrás: http://www.railcolor.net/index.php?nav=1405060&lang=1&id=20961&action=portrait