< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

A ZSSKC 771 072-6 Litvailló (Lietavská Lúčka) és Háromudvar-Túrirtovány (Porúbka) között

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2019:07:15 07:50:46

780 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
Háromudvar-Túrirtovány Porúbka Litvailló Lietavská Lúčka 272 Dongó (ZSSK Cargo) 771 072 Szlovákia dízelmozdony tolatómozdony tolatós tehervonat napos nyílt vonal mellékvonal hegyek legjobb Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

A ZSSKC 771 072-6 Litvailló (Lietavská Lúčka) és Háromudvar-Túrirtovány (Porúbka) között fotó

Zsolna - Rajec

770 058

Megnyitás:1899. 10. 10.
Hossz:21 km
Építtető:Zsolna-Rajeczi HÉV
Villamosítás:
Személyszállító vasút:ZSSK

A rövid, elővárosi jellegű zsákvonalon eredetileg három állomás, két megálló-rakodóhely és egy megállóhely épült. Teherforgalmát akár napi két tolatós tehervonat is izgalmassá teheti. 2019-ben a szlovák Közlekedési Minisztérium botrányosan rövid határidővel hirdette meg közszolgáltatási pályázaton.

Cikk a vonalról
AtlaszFényképek

Korábban már fényképeztem a Zsolna-Rajec vasútvonalon, és bár persze akkor sem a fürdőbe érkeztem, hanem egy nagyobb, felvidéki fotós kör része volt, a most következő útibeszámolómhoz tényleg csak előzenekar még ennek a festékszagú Dongónak az érkezése is a tolatós teherrel. Zsolna környékén ezek a túlméretes, de a Púposhoz hasonlóan látványosságukhoz képest visszafogott erejű mozdonyok még ellátnak különböző szolgálatokat, de alapvetően a Felvidék vaspályáiról való eltűnés utolsó stádiumában vannak, szerencsére régebb óta, mint akárki hitte.

Nade miért csak bemelegítés ez a szép, bár rövid tehervonat? Mert innen méginkább észak felé vesszük majd az irányt, hogy Lengyelország legjelentősebb vasútbarát zarándokhelyére, Wolsztyn fűtőházába ellátogassunk, és Európa utolsó, menetrend szerint is gőzvontatással közlekedő, közszolgáltatásban részt vevő személyvonatait fényképezzük. Az útibeszámoló összesen két túra, egy 2018. májusi és egy 2019. júliusi utazás képeiből épül föl, kronológiájában a 2019.-es túra útvonalát és történetét fogjuk követni. Egy évvel korábban több (részben gőzüzemű) kisvasutat is útbaejtettünk, azokról később külön beszámoló készül.

Új albumok:
COVID-vegyes

 
Gőzmozdonnyal a Garam völgyében

Napi vonatfotók


További friss képek Kisvasút Városi közlekedés Szlovákia

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2019. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum