< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

A Montafonerbahn ET 10.110 Bludenz állomáson

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2010:08:15 05:54:29

898 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
218 205 Bludenz 218 205 Bludenz Montafonerbahn Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

A Montafonerbahn ET 10.110 Bludenz állomáson fotó

A Montafonerbahn

A Montafonerbahn igen érdekes kis magánvasút. Vorarlberg tartomány egy kis völgyében, az Ill folyó mentén vezet, alig 13 km hosszan. 1905. december 18-án nyílt meg, és egy év alatt 82000 utast szállítottak a 800 V egyenfeszültséggel működő motorkocsik és mozdonyos kisvonatok. A közeli vízerőmű-beruházások miatt 1924-től jelentősen megnőtt a teherszállítás kapacitása is, Tschaggunstól egy 760 mm nyomközű anyagszállító kisvasút is épült.

1972. március 6-án álltak át az Államvasút szabványos 15 kV 16 2/3 Hz váltakozó feszültségére, ekkor a régi motorkocsikat selejtezték, az ET 10.101-est pedig (amelyik az alsószászországi Bad Eilsener Kelinbahntól érkezett, és a Bludenz állomásra való bejárás érdekében egy kiegészítő dízellaggregátot kapott) a Haager Lies vasútvonalnak adták át, amely szintén vegyes felsővezetékkel üzemelt: a fővonali csatlakozástól Haag am Hausrucking egyenárammal, onnan a fővonalon át Lambach állomásig viszont váltóáramú felsővezeték alatt, de dízelüzemmel járt be a motorkocsi. Később oda kétáramrendszerű kocsik kerültek egészen a vonal megszűntetéséig, amikor az ET 10.101-est selejtezték.

A vonal járműparkja egyébként is érdekes, hiszen például az ET 10.103 eredetileg német VT 63 sorozatú dízel-motorkocsi volt, abból építették át kétáramrendszerű villanymotorkocsivá, így Schrunstól egészen Bludenzig villamos üzemben közlekedhetett. A váltóáramra átállás után megépült a formára egyező ET 10.104 is, ami viszont csak a váltóáramú hálózatot kedvelte. De jártak itt Uerdingen sínbuszok (Sínóbusz) is, majd az ÖBB-től gründolt poggyászmotorkocsi, aztán egy 4030-as elővárosi motorvonat is magára öltötte a piros/arany színpárosítást. Ezután már a jelenlegi járműpark jött: négy, a svájci Neue Pendelzug (NPZ) szériából való, pótkocsi nélküli, M+V szerelvényük van, valamint a képen látható, Stadler gyártmányú kis, négytengelyes motorkocsiból kettő. Ezek érdekessége, hogy gyakran fölhasználják őket a kocsirakományú áruforgalomban is, például rönkszállító kocsikat visznek velük Schrunsba. A komolyabb irányvonatok TRAXX-okkal vagy az ÖBB-től beszerzett 1110 sorozatú villanygéppel közlekednek. Ilyen motorkák jól jönnének nem egy vonalunkra, az esetleges vegyesvonati közlekedés előnyeiről már nem is beszélnék.

Új albumok:
Gőzmozdonnyal Tapolcára

 
Ungvári Gyermekvasút

Napi vonatfotók


További friss képek

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2017. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum