< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

A MÁV-START MDmot 3038 Poroszló és Tiszafüred között - A Tisza-tó turzásán ballag az ősöreg motorvonat ekkor már Füzesabony és Debrecen között, holott volt itt menetrendileg normális, Eger-Fehérgyarmat vonat is. Ma is csak annak lenne értelme.

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2010:04:18 07:53:23

525 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
108 Poroszló Tiszafüred MDmot (MÁV) Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

A MÁV-START MDmot 3038 Poroszló és Tiszafüred között - A Tisza-tó turzásán ballag az ősöreg motorvonat ekkor már Füzesabony és Debrecen között, holott volt itt menetrendileg normális, Eger-Fehérgyarmat vonat is. Ma is csak annak lenne értelme. fotó

Az MDmot ugyanakkor sok szempontból óriási szintlépés volt a MÁV-nál, hiszen világháború előtti motorkocsikat, gőzmozdonyokat, és a távolsági forgalomban az ABb/Bb motorvonatokat váltotta. Kifejlesztéséhez szabadalmak fűződnek, itt debütált a motorkocsiban az a forgóváz, ami később a Ganz univerzális forgóvázaként a talán legnagyobb export és licencia sikerük lett, és a pótkocsik egyiptomi luxusmotorvonattól örökölt forgóváza a kéttengelyes, merevekeretes járművek után óriási előrelépést jelentett futásminőségben a mellékvonali utasoknak. Ugyanakkor azok a szerkezetbeli könnyítések, amiknek köszönhetően a Koncepció során még meg nem szűntetett "i" és "c" sínes, igazi madzagvasutakon is közlekedhetett, ugyanakkor 100 km/h legnagyobb sebességget kellett tudnia a távolsági forgalom elvárásai szerint, megalapozták a korai búcsú szükségességét.

Új albumok:
Ősz a két Tátrában

 
Gőzmozdonnyal Imenóba

Napi vonatfotók


További friss képek

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2017. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum