< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

A CFR Calatori 641 363-2 Kissebes és Sebesvár között

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2018:12:27 10:33:32

481 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
Sebesvár Bologa Kissebes Poieni 552 CFR 65 641 363 Románia dízelmozdony Sulzer havas nyílt vonal hegyek táj CFR határon túl ragadt vasútvonal Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

A CFR Calatori 641 363-2 Kissebes és Sebesvár között fotó

A nagyváradi, ipartelepeken keresztülvezető elővárosi szakasza a Kolozsvárra vezető vonalnak nem túl szép, de gyorsan megjelenik a domborzat és izgalmassá válik a táj, amely így téli hósipkával, de nyári zöldelléssel is gyönyörű. Két vágány csak szórványosan van, az Atlaszban végigkövethetők a szakaszok, de itt, Kissebestől egészen Kolozsváron át Apahidáig megépült. A legnehezebb építési körülményeket jelentő és persze legszebb szakaszon Rév és Királyhágó között, a Sebes-Kőrös (románul Crisul Repede) szurdokában természetesen csak egy vágány van, de a Szamos völgyébe átvezető hágókon már megvan a kettő, ahogy a Bánffyhunyad környéki kopár, alacsony domboldalak között is. Akinek esetleg a Szamos folyó idekeverése furcsának tűnik, azoknak elmondom, hogy először kelet felé folyik, érinti Kolozsvárt, majd északra fordul, és Dés előtt észak-nyugat felé kanyrodva indul el végre a mai, csonka Magyarország felé, és azt követi persze Zsibó felé a Szamosvölgyi Vasút nyomvonala.

Bár itt az autóból, vagy épp csak kiugorva készült néhány kép a vonalon, mindenképpen alaposabban végig szeretném fotózni, mivel a tervek szerint hamarosan elkezdik a Kolozsvár és Püspökladány közötti, 160 km/h sebességre is alkalmas, villamosított vasútvonal építését. A dízelmozdony-rajongók reménykedhetnek, hogy ez is évtizedekig eltart még, de szerintem ezt most kiemelten kezelik, és meglepetésszerűen meg fog indulni a folyamat. Időszerű is, a 40-60-80 km/h között váltakozó sebességek nem jövőbe mutatóak egy ilyen fontosságú vasútvonalon.

Új albumok:
Visó, majdnem a teljes<br /> vonalon

 
Száznegyvenkettő

Napi vonatfotók


További friss képek Kisvasút Városi közlekedés Szlovákia

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2020. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum