< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

A Csömödéri Erdei Vasút 490,2002 Ábel rönkfával rakott tehervonattal Pörkölt állomáson

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2022:04:09 08:47:18

369 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
Resicza kisvasút Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

A Csömödéri Erdei Vasút 490,2002  Ábel  rönkfával rakott tehervonattal Pörkölt állomáson fotó

Pörkölt eredetileg a Lenti Állami Erdei Vasút hálózatához tartozott, annak utolsó meglévő, szilvágyi vonalán fekszik. Erről a környékről a lenti fatelepre hordták a fát. A kilencvenes évek végén megépült a két hálózatot összekötő kisvasúti vonal, amely Zajdánál, deltavágánnyal csatlakozott a szilvágyi vonalba. Mi ezen érkeztünk Csömödérről. Megnyitáskor a hatalmas mennyiségű, frissen vágáséretté lett fát a csömödéri hálózatról hordták át a lenti fatelepre, ebben segédkezett a mechanikus Mk48 1005 és a hidraulikus Mk48 2015 is. Ha ők nem álltak rendelkezésre, C50-esekkel oldották meg a rendkívül meredek pályaszakasszal is rendelkező összekötővonal problémáját, gyakran 3 géppel, és úgy is két részletben továbbítva a szerelvényeket a legmeredekebb részen.

Sajnos nem volt lehetőségem ilyet megfigyelni, de az általam hallottak szerint a koreográfia a következő volt: vonó és tológéppel Nyúldombig fölvitték a nehezebbik felét a vonatnak, majd a toló visszatért Csömödérre, és vonó+előfogattal fölvitték a másik felét. Onnét vonó+előfogat+tolóval ment a teljes menet Lentibe.

A Lenti ÁEV fővonala Lentiszombathelynél keresztezte a HM iparvágányt, majd Lenti állomás területén a 23-as vonalat is . Ma már Pörköltön túl nem lehet közlekedni egy híd megrogyása miatt. Aki szeretné a Sárdipuszta-környéki vonalvezetés szépségeit megörökíteni, mielőbb gyalogolja be a vonalat, mivel könnyen lehet, hogy 1-2 éven belül rekultiválják. Mindez különösen szomorú, mivel a személyforgalom által nem érintett Szilvágy állomást és a Szilvágyi rakodót nemrég építették újjá .

Új albumok:
Főleg kisvasúti különvonatok

 
Kiiv-Lviv-Volóc

Napi vonatfotók


További friss képek Kisvasút Városi közlekedés Szlovákia

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2020. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum