< Előző | Mesefolyam | Bélyegképek | Címlap | English |

A NÖVOG 2095 015 érkezik a hegyről Laubenbachmühle állomásra

Fényképezte: Takács Bence
Készítés ideje: 2012:07:17 13:55:40

766 megtekintés

Nagyfölbontású kép

Térkép:
térkép
Címkék:
207 Laubenbachmühle Unter Buchberg Unter Buchberg Laubenbachmühle 207 2095 (ÖBB) Mariazellerbahn Ausztria kisvasút dízelmozdony Hasonló fényképek

Keress a címkék között!

A NÖVOG 2095 015 érkezik a hegyről Laubenbachmühle állomásra fotó

Mint a térképen is látszik, Laubenbachmühle után nem egyszerű feladat várt a mérnökökre. Át akartak térni az Erlauf völgyébe, ám ahhoz, hogy az alagút ne legyen túl hosszú, illetve ne kelljen túl sokat mászni még Mariazellig, célszerű volt további bő kétszáz métert emelni a pályán. Ehhez viszont egy komoly vonalkifejtésre volt szükség, mivel a legnagyobb emelkedő 28‰ lehetett. Mikor a vonat továbbindul, és gyorsítani kezd, a pálya még lustán követi a Natters-patakot, alig emelkedik. Átrobogunk a nemrég megszűnt Unter Buchberg megállón, majd jobb oldalt, a völgy túlfelén fölbukkan a vasúti pálya, vissza kell fordulnunk. A völgy azonban keskeny, így két alagúttal és némi bevágásokkal fért csak el a 180 fokos fordulatot biztosító ív. A Nattersnek itt egy áteresz is elegendő, a semmeringi Schwarza-viadukthoz hasonló nagy áthidalásra itt semmi szükség nem volt. Már az ívben meredeken emelkedni kezd azonban a pálya, dolgozni kezd a meghajtás, és mire a jobb oldali ablakon kinézelődve megleljük a pályát, amin pár másodperce jöttünk, az már jóval alattunk van. Hamarosan átrobogunk a lőttbetonnal megerősített, de kőből épült Buchgrabenviadukton , amelyik egyedülálló módon, bár csak 32 méteres, négy ívből áll. A Mariazellerbahn összes többi kőviaduktja háromíves, még a 116 méteres Saugrabenviadukt is.

Természetesen mászás közben is követjük a hegyoldal formáját, viaduktot csak oda építettek (szám szerint hármat), ahol egy szélesebb oldalvölgyet kellett áthidalni, és nem érte volna meg végigjárni őket, vagy éppen nem lehetett volna élesebben megfordulni benne. Tíz perc elteltével kiérünk a képen látható mezőre, elhaladunk a fehér Bauernhof fölött, és lepillantva láthatjuk a hatalmas, új Laubenbachmühle állomást, több, mint száz méterrel alattunk. De ekkor hátra van még egy visszafordító! Alagutak és meredek sziklabevágások után átérünk egy másik völgybe, ahonnan egyenesen a két völgyet elválasztó gerincre mászunk, és a sárga winterbachi szálloda alatt megáll a vonat. Indulás után pedig újra végigjárjuk a Natters völgyét, csak immár jóval magasabban.

Új albumok:
Gőzmozdonnyal Tapolcára

 
Ungvári Gyermekvasút

Napi vonatfotók


További friss képek

Fotó: Takács Bence

Copyright 2005-2019. www.benbe.hu. Takács Bence vasúti fotó-gyűjteménye.

Impresszum